Kiipula

Hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet Kiipulan ammattiopistossa


Kiipulan ammattiopisto toimii DigiTOP-hankkeen hallinnoijana ja hankeverkoston koordinaattorina. 

Hankkeen tavoitteet Kiipulan ammattiopistossa  

  1. Ottaa käyttöön uudenlaisia digitaalisia välineitä ja sovelluksia erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden työpaikalla tapahtuvan oppimisen (oppisopimuskoulutus ja työssäoppiminen) tukemiseen ja ohjaamiseen. Kehittää ja pilotoida niiden pedagogisia käyttötapoja. 
  2. Perehtyä pelillisyyden mahdollisuuksiin työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukena. Osallistua hankeresurssien puitteissa hankeverkoston kanssa mahdollisen oppimispelin kehittämiseen. 
  3. Lisätä työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjaajien (työpaikkaohjaajien ja -kouluttajien sekä oppilaitoksen opetus- ja ohjaushenkilöstön) osaamista digitaalisten välineiden käyttämiseen työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukemisessa ja ohjaamisessa.  
  4. Kehittää digitaalisia ratkaisuja tukemaan yksilöllisiä opintopolkuja ja opiskelijan yksilöllisiä oppimisen tapoja sekä parantaa työpaikalla tapahtuvan oppimisen laatua. 
  5. Lisätä ja vahvistaa digitaalisilla ratkaisuilla työpaikalla tapahtuvan opiskelun ohjausta ja parantaa sen laatua. 

Toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi 

  1. Tehdään hankeverkoston kanssa yhteistyössä kartoitus muissa oppilaitoksissa tehtyjen työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjaamiseen ja digitaalisten laitteiden ohjauskäyttöön liittyvien kehittämishankkeiden tuloksista ja bencmarkataan oman kehittämistyön näkökulmasta sovellettavissa/edelleen kehitettävissä oleva/olevat aiemmin kehitetyt toimintamalli/-mallit  
  2. Perehdytään pelillisyyden mahdollisuuksiin työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukena ja osallistutaan hankeverkostossa tähän liittyvän oppimispelin tekemiseen
  3. Tehdään suunnitelma pilotoitavista työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukemisen ja ohjauksen menetelmistä ja kokeiltavista digitaalisista ratkaisuista. Pilotoidaan niitä käytettävissä olevan hankeresurssien puitteissa perustutkinto- ja/tai VALMA/TELMA-opiskelijoiden työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukena ja ohjauksessa. Tehdään kehittämistä opiskelijoiden ja työpaikkojen tarpeiden näkökulmasta. Kehitetään esim. kuvan, äänen ja videon mahdollisuuksia työpaikalla tapahtuvan oppimisen tueksi ja ohjaukseen sekä opiskelijoiden osaamisen esille tuomiseen. 
  4. Hankitaan pilotoinnissa käytettävät digitaaliset välineet ja sovellukset pilotointia tekevien opiskelijoiden sekä hankkeen kehittämistyössä mukana olevien työpaikkojen ja oppilaitoksen toimijoiden käyttöön.  
  5. Kehitetään työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjaajien (työpaikkaohjaajien ja -kouluttajien sekä oppilaitoksen opetus- ja ohjaushenkilöstön) osaamista digitaalisten välineiden käyttämiseen työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukemisessa ja ohjaamisessa järjestämällä heille koulutuksia sekä muita osaamisen kehittämisen toimenpiteitä. 
  6. Kehitetään työpaikkaohjaajien ja -kouluttajien osaamista digitaalisten välineiden hyödyntämiseen kehittämällä edelleen Erityisen osaava työpaikkaohjaaja -hankkeen aikana kehitettyä jalkautuvalla mallilla toteutettavaa työpaikkaohjaajien kouluttamista eli kehitetään koulutukseen osio digitaalisten ratkaisujen käytöstä työssäoppimisen ohjauksessa. Tuotetaan tähän liittyvää digitaalista materiaalia. 
  7. Tehdään yhdessä opiskelijoiden ja työpaikkojen kanssa työpaikalla tapahtuvan oppimisen digitaalisia tuki- ja ohjemateriaaleja. 
  8. Osallistutaan hankeverkoston yhteiseen työskentelyyn sekä hankeverkoston koordinaattorina että hanketoimijana. Jaetaan ja levitetään kokemuksia ja osaamista hankeverkostossa ja verkossa sekä oppilaitoksen muissa yhteistyöverkostoissa.  
  

Lisätietoja: TVT-päällikkö Riikka Vanninen, etunimi.sukunimi@kiipula.fi