Luovi

Hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet Ammattiopisto Luovissa 

Tavoitteet

  1. Kehittää pedagogisia toimintamalleja erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukemiseen ja ohjaamiseen uusia digitaalisia ratkaisuja hyödyntäen.  
  2. Ottaa käyttöön erilaisia digitaalisia välineitä ja sovelluksia erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden työpaikalla tapahtuvan oppimisen (oppisopimuskoulutus ja työssäoppiminen) tukemiseen ja ohjaamiseen sekä kehittää ja pilotoida niiden pedagogisia käyttötapoja. 
  3. Tukea digitaalisilla ratkaisuilla yksilöllisiä opintopolkuja ja opiskelijan yksilöllisiä oppimisen tapoja sekä parantaa työpaikalla tapahtuvan oppimisen laatua.  
  4. Lisätä työpaikalla työpaikkaohjaajien sekä oppilaitoksen opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamista digitaalisten välineiden käyttämiseen työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukemisessa.  
  5. Jakaa ja levittää kehittämistyön tuloksia (pedagogisten toimintatapojen ja mallien) hankeverkostossa ja muiden ammatillisten oppilaitosten opetus- ja ohjaushenkilöstölle.  


Toimenpiteet 

  1. Kartoitetaan opiskelijoiden, työpaikkojen ja opetus- ja ohjaushenkilöstön tarpeita työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukemisessa huomioiden erilaiset alueelliset tarpeet 
  2. Kartoitetaan Luovissa, verkoston oppilaitoksissa ja muissa oppilaitoksissa kehitettyjä työpaikalla tapahtuvan oppimisen ja digitaalisten laitteiden ohjauskäyttöön liittyviä hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja. Benchmarkataan oman kehittämistyön näkökulmasta keskeisimmät toimintamallit. 
  3. Tehdään edellisten pohjalta suunnitelma työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukemisen ja ohjauksen toimintamalleista ja -menetelmistä sekä niihin sisältyvistä digitaalisista ratkaisuista, joita pilotoidaan eri alojen perustutkinto-opiskelijoiden sekä VALMA/TELMA-opiskelijoiden työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukena ja ohjauksessa. Perustetaan teemaryhmät, joiden puitteissa pilotoinnit suunnitellaan ja toteutetaan. Teemaryhmissä alan opetushenkilöstön lisäksi hyödynnetään oppilaitoksen tvt-tukihenkilöitä ja digiloikka-tiimiä. 
  4. Hankitaan pilotoinnissa käytettävät erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukemiseen ja ohjaamiseen soveltuvat digitaaliset välineet ja sovellukset pilotointia tekevien opiskelijoiden, työpaikkaohjaajien ja -kouluttajien sekä oppilaitoksen opetus- ja ohjaushenkilöstön käyttöön.   
  5. Kehitetään työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjaajien (työpaikkaohjaajien ja -kouluttajien sekä oppilaitoksen opetus- ja ohjaushenkilöstön) osaamista digitaalisten välineiden pedagogiseen käyttämiseen työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukemisessa ja ohjaamisessa järjestämällä heille koulutuksia sekä muita osaamisen kehittämisen toimenpiteitä, esim. vertaismentorointiryhmät verkossa. 
  6. Pilotoidaan digitaalisia välineitä ja sovelluksia hyödyntäviä pedagogisia toimintamalleja erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden työpaikalla tapahtuvan oppimisen (oppisopimuskoulutus ja työssäoppiminen ml. tutkintotavoitteinen koulutus sekä VALMA- ja TELMA -koulutukset) tukemisessa ja ohjaamisessa.  
  7. Osallistutaan hankeverkoston yhteiseen työskentelyyn jakamalla kokemuksia ja osaamista hankeverkostossa ja verkossa. Levitetään kehittämistyössä hankittua osaamista hankeverkoston ulkopuolisten ammatillisten oppilaitosten opetus- ja ohjaushenkilöstölle alueellisissa verkostoissa, tapahtumissa ja koulutuksissa.  
  8. Arvioidaan kehittämistoimintaa, pilotointien kokemuksia ja kehitettyjä pedagogisia menetelmiä ja malleja jatkuvasti sekä itsearviointina että hankeverkoston verkostotapaamisissa. Toteutetaan Luovin hankeprosessin mukainen päättöarviointi. 
Lisätietoja: Jari Keisu, etunimi.sukunimi@luovi.fi